Miesiče a hnetače cesta do pizzerie
Miesenie je spracovanie zmesi do finálneho cesta otáčavým pohybom nástroja robota. V pizzeriach sú na miesenie najviac používané špirálové a vidlicové miesiče, menej planetárne roboty. Špirálové aj vidlicové miesiče sú jednoúčelové zariadenia, to znamená, že sú určené iba na jednu činnosť - na miesenie. Planetárne roboty sú viacúčelový pomocníci. Základné úkony, ktoré zvládajú sú miesenie a šľahanie. Niektoré planetárne roboty majú možnosť pripojenia aj viacerých prídavných zariadení, ako sú najmä rôzne mlynčeky, strúhače, mixéry,... tým ich viacúčelovosť ešte výrazne narastie. Takéto roboty sa nazývajú univerzálne planetárne roboty. Hnetenie cesta je v zásade tiež premiešavanie nejakej zmesi až do finálnej podoby cesta - spracovanie zmesi múky, vody, ... prísad, až vznikne požadované cesto, v požadovanej kvalite, ale hnetenie sa na rozdiel od miesenia realizuje trochu iným spôsobom. Táto technika spracovania cesta sa realizuje hlavne v domácom prostredí a predovšetkým ručným spôsobom. Technika hnetenia cesta je odlišná, ako pri miesení, je podobná, ba priam identická, ako keď hrnčiar hnetie hlinu. Ručnej technike hnetenia cesta je najbližšie technika spracovania cesta v dvojramenných miesičoch.





















