Logo pizza market

  • Prihlásenie
  • Registrácia

Mobil logo pizza market

Tradícia a skúsenosť

  • DOMOV
  • O NÁS
    • PORADENSTVO
    • PROJEKCIA
    • PREDAJ
    • FINANCOVANIE
    • MONTÁŽE
    • SERVIS
    • REVÍZIE A POSUDKY
    • ŠKOLENIA A KURZY
    • VÝROBA
  • REALIZÁCIE
    • Pizza Family
    • Pizza pec Šala
    • PUPI Štúrovo
    • Pizzeria Považany
    • Alfa1977 - CIAO
    • Europa Banská Bystrica
    • Pizza Della Zola
    • Pizza truck
    • 4 PIZZE
    • Italforni Budapešť
    • Pizzeria Neapol
    • Sympl
    • Penati Golf Resort
    • DA Andrea
    • Pizzeria PiSA
    • FABBRO Pizzeria
    • Pizzeria Crazy
    • Pizzéria u Bennára
    • Panzerotto
    • Villa Nova Bar
    • Pizza Carla
    • Food House
    • Doma na Babe
    • La Strega
    • Levice
    • Karlové Vary
    • Pizzeria Slniečko
    • Rafano
    • Reštaurácia ADUB
    • Pizzeria Lamia
    • Pizza Carla
    • Devín 2023
    • Mille Tranci
    • BISON Restaurant & Grill
    • Neapolka
    • Nitriansky Furmansky dvor
    • Pivarnička nad Rinkom
    • Pizzeria Della Piazza
    • Best Burger
    • Juzzepe Pizza
    • Dante's bar
    • Pellers restaurant
    • Charlie's pizza
    • Pohostinstvo Stein
    • Piváreň u Majerníkovcov
    • Trofeo
    • OC Retro
    • Nuvola Pizza
    • Bistro LUSK
    • Pivárenská Bašta Miki
    • Pizzeria San Marino
    • Bistro ZOOM
    • Banditos Pizza Napoletana
    • Reštaurácia a penzión Vendelín
    • Trenčín
    • Prievidza 17.7.2024
    • Pizzeria Cipolina
    • Pizzeria Župan
    • Výroba cestovín Giraltovce
    • Hotel Družba
    • Kaviareň Ventum
    • Casa Mia
    • Pellers
    • Büro Contemporary pizza
    • Pizzeria Nová Baňa
  • BLOG
    • Nástroje na čistenie pizza pece
    • Ako si vybrať pizza lopatu?
    • Ako zvoliť palivové drevo do pizza pece?
    • Objavte tajomstvo dokonalej pizze vďaka receptu od profesionála
    • Typy múky
    • Ako vybrať ten správny syr na vašu pizzu?
    • Tajomstvo dokonalej pizze či cestovín - Paradajky San Marzano
    • Pizza ako od talianskeho majstra: objavte tajomstvá dokonalého cesta
    • VÁŠ PIZZA SVET: OBJAVTE ROZMANITOSŤ CHUTÍ OD NEAPOLA PO AMERIKU
    • Pizza ako z Neapola? Tajomstvom je fermentácia a zrenie cesta
  • KONTAKT
  • ZÁKAZNÍCKA ZÓNA
    • ZMENA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • PREHĽAD OBJEDNÁVOK
    • OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • COOKIES
    • VOP - Spotrebiteľ
    • VOP - Podnikateľ
  • IX
    • Constructions
    • Turbo drevo
    • Turbo plyn
    • Varna doska
    • Su&Giu
    • Ovládanie
    • Kapacita pece
    • Palivo
    • Povrchy
    • Technicke info
    • Uzáver komory
    • Videa
    • pdf
    • Povrchy Morello
    • riešenia Morello
    • typy dreva
Katalóg
0
  • PIZZA PECE
    • Pizza pece MARANA Forni
      • Statické pizza pece
      • Rotačné pizza pece
      • Dizajnové pece
    • Pizza pece MANNA Forni
    • Pizza pece IZZO Forni
    • Pizza pece ITALFORNI
      • Elektrické pizza pece
      • Plynové pizza pece
      • Dizajnové pizza pece
      • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece ALFA Forni
      • Profesionálne pece ALFA Pro
      • Domáce pece ALFA Pizza
    • Pizza pece EFFEUNO Forni
    • Elektrické pizza pece
    • Plynové pizza pece
    • Pizza pece na drevo
    • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece do domácnosti
  • STROJE NA CESTO
    • Miesiče cesta
    • Deličky a zaobľovače
    • Formovače pizze
    • Kysiarne na cesto
  • STROJE NA INGREDIENCIE
    • Krájače zeleniny
    • Strúhače syra
    • Nárezové stroje
    • Lisy na paradajky
  • CHLADIACE ZARIADENIA
    • Chladiace pizza pulty
    • Chladiace stoly
    • Saladety
    • Vitríny na ingrediencie
    • Chladiace skrine
  • STROJE NA CESTOVINY
    • Remeselné stroje na cestoviny
    • Priemyselné stroje na cestoviny
    • Sušiarne na cestoviny
    • Príslušenstvo na výrobu cestovín
  • PRÍSLUŠENSTVO DO PIZZERIE
    • Lopaty na pizzu
    • Lopaty na otáčanie pizze
    • Kefy na čistenie pizza pece
    • Lopaty a zhŕňače na popol
    • Stojany na drevo a oddeľovače ohniska
    • Valčeky na cesto
    • Špachtle a krájače cesta
    • Lyžice na pretlak
    • Olejničky
    • Držiaky plechov a pekáčov
    • Krájače na pizzu
    • Lopatky na pizzu
    • Podnosy
    • Taniere na pizzu
    • Pizza boxy a termotašky
    • Stojany a nástenné držiaky
    • Pekáče, plechy a sitá
    • Prepravky na cesto
    • Vozíky na plechy
    • Iné pomôcky
Doprava zadarmo DOPRAVA ZADARMO!
platí
pri objednávke príslušenstva nad 120€ 
osobný odber OSOBNÝ
ODBER
servis PROFESIONÁLNY
SERVIS

Ideálna múka na pizzu: Čo znamenajú kódy na talianskej múke?

Nemusíte byť prvotriedny pizza majster, aby ste vedeli, že základom pravej talianskej pizze je cesto. Pizza cesto tvorí predovšetkým kvalitná múka, ktorú je samozrejme potrebné vedieť správne spracovať. Aj keď sa to možno nezdá, výroba lahodnej pizze je doslova alchýmia, ktorú však dokážete zvládnuť aj vy. Začnite výberom ideálnej múky.

Ak ste už niekedy nakupovali múku, viete, že na výber je nielen množstvo výrobcov, ale aj druhov múky. Poznáte označenie hrubá, polohrubá či hladká múka. Niektoré múky majú však na obale uvedené kódy. V dnešnom článku vám prezradíme, čo znamenajú označenia 00, 0, 1, 2 či W a z ktorej múky dokážete pripraviť ideálne pizza cesto.

Nie je múka ako múka

Ak si nie ste úplne istí, či zvládnete výrobu pravej neapolskej pizze, máme pre vás video návod od známeho pizza majstra, vďaka ktorému to nepochybne zvládnete. Sme presvedčení, že po vzhliadnutí videa sa nebudete vedieť dočkať, kedy ju vyskúšate. Ešte predtým sa však budete musieť vysporiadať s nákupom surovín. Tie sú pre pizzu rovnako dôležité, ako samotné spracovanie cesta šikovnými rukami. Mimoriadne dôležité je vedieť si vybrať z pestrej ponuky najvhodnejšiu múku. Múka na pizzu sa rozlišuje podľa kódov. Rozdiely medzi nimi sa niekomu môžu zdať minimálne, kvalitná pizza sa však od obyčajných odlišuje práve množstvom detailov.

typy múky na pizza cesto

Ktorú múku vybrať?

Pre taliansku múku sú dôležité dva základné faktory. Typ múky a sila múky. Typ múky udávajú číselné kódy 00, 0, 1 a 2, ktoré sa líšia predovšetkým veľkosťou zŕn, nutričnou hodnotou a tiež farebnosťou. Písmeno W označuje silu múky, ktorá vyjadruje schopnosť viazať vodu.

Múka 00: Najjemnejšia múka s minimálnymi nutričnými hodnotami

Múka s označením 00 vzniká veľmi jemným mletím. Počas neho dochádza k odstráneniu takmer všetkých nutrične bohatých častíc pšenice. Táto múka tak neobsahuje otruby, ktoré sú bohaté na vlákninu ani pšeničné klíčky obsahujúce množstvo vitamínov. Ostáva v nej len škrob a malé množstvo bielkovín, vďaka čomu je múka najbelšia zo všetkých druhov múk.

Múka 00 je ideálna na výrobu pizze s tenkou a chrumkavou kôrkou.

Múka 0: Ľahko spracovateľná múka s nízkymi nutričnými hodnotami

Tento typ múky použite, ak plánujete pripraviť pizzu s o niečo hrubšou kôrkou. Jedná sa o jemnú múku, v porovnaní s múkou 00 menej rafinovanú. Aj táto múka je však zbavená väčšiny živín. Nakoľko sa nemelie až na tak jemno ako predchádzajúci typ múky, jej farba je trochu tmavšia. Zároveň je však podobne ľahko spracovateľná.

Múka 1: Múka z kompletného zrna

Múka s typovým kódom 1 je múka s hrubším mletím a vyššími nutričnými hodnotami. Tie zabezpečujú živiny, ktoré ostávajú v múke. Počas mletia sa totiž neodstraňuje žiadna časť zrna, vďaka čomu múka obsahuje väčšie množstvo otrúb a pšeničných klíčkov. Po mletí sa múka preosieva a oddeľuje podľa veľkosti „granúl.“ Tie s menej hrubšími granulami tvoria múku typu 1.

Pizza cesto z tejto múky vytvorí pizzu s rustikálnym vzhľadom a stredne hrubou kôrkou.

typy múky na pizza cesto

Múka 2: Polozrnná múka ideálna na experimentovanie

Múka typu 2 má výborné nutričné vlastnosti. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pšeničných klíčkov. Označuje sa aj ako „polozrnná,“ nakoľko sú pre ňu charakteristické veľké granule, stále však menšie ako má celozrnná. Vďaka tomu je tiež ľahšie spracovateľná.

Tento typ múky sa používa prevažne na výrobu chleba či iného pečiva. Ak sa ale nebojíte experimentovať, môžete ju použiť aj na výrobu pizze. Medzi typické vlastnosti výrobkov z týchto múk patrí väčšia hydratácia cesta a dlhšia trvanlivosť. Cesto bude mať inú chuť, ako ste možno zvyknutí, vyrobíte však pizzu bohatú na živiny s nezameniteľnou vôňou.

Sila múky

Silu múky, teda jej schopnosť viazať vodu a vytvárať lepok označuje písmeno W. Čím vyššia je hodnota W, tým nadýchanejšiu kôrku bude mať pizza, pretože tým viac vody dokáže absorbovať. Napríklad múky s vysokým W dokážu absorbovať vodu až v objeme 100 % svojej hmotnosti.

  • Nižšia W (250-350): Vhodná pre pizzu s kratším kysnutím a chrumkavou kôrkou.

  • Stredná W (350-400): Univerzálna múka na pizzu s rôznou dĺžkou kysnutia a hrúbkou kôrky.

  • Vyššia W (400+): Vhodná pre pizzu s dlhým kysnutím (nad 24 hodín) a nadýchanou kôrkou.

Okrem typu a sily múky je možné stretnúť sa aj s rozdelením múky podľa prísad, ktoré obsahujú alebo naopak, ktoré neobsahujú. Medzi najpoužívanejšie patria napríklad:

  • Celozrnná múka: Obsahuje celé zrno vo všetkých jeho častiach, škrob, otruby a pšeničné klíčky, čo z nej robí kompletnú potravinu. Má výrazne viac vlákniny a živín ako biela múka a je tak nutrične najbohatšia.

  • Bezlepková múka: Vhodná pre celiatikov.

  • Múka s pridaným droždím: Uľahčuje kvasenie cesta.

typy múky na pizza cesto

Dôležité sú aj ďalšie suroviny

Múka je najdôležitejšou ingredienciou pre výrobu pizza cesta, nepodceňujte však ani ostatné suroviny potrebné na prípravu cesta na pizzu. Vsaďte na kvalitu pri výbere droždia, olivového oleja aj vody.

Pri výbere múky na pizzu je dôležité zvážiť typ pizze, ktorú chcete piecť, požadovanú hrúbku kôrky a dĺžku kysnutia. Pre začiatočníkov sa odporúča používať múku typu 00 s strednou silou (W 350-400). Ak sa nebránite experimentovaniu, vyskúšajte rôzne typy múky a zistite, ktorá vám najviac vyhovuje.

typy múky na pizza cesto

 
 
 
 
Pizzamarket
PizzaMarket
ALVEX, spol. s r.o.  -  divízia GASTRO

Štefánikova 35
SK-900 28  Ivanka pri Dunaji ( SC )
Slovenská Republika

OBCHODNÉ PODMIENKY - PODNIKATEĽ

OBCHODNÉ PODMIENKY - SPOTREBITEĽ

OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

COOKIES

Instagram PIZZA MARKET Instagram PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET


Obchod
+421 903 442 235
Servis: +421 903 404 047

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o akciách a novinkách, prihláste sa na odber noviniek.

   Prihlásiť sa  /  Odhlásiť sa

Copyright © 2019 ALVEX, spol.s r.o., All rights reserved | Štefánikova 35, SK-900 28 Ivanka pri Dunaji 

Vytvorené systémom ClickEshop.sk