Logo pizza market

  • Prihlásenie
  • Registrácia

Mobil logo pizza market

Tradícia a skúsenosť

  • DOMOV
  • O NÁS
    • PORADENSTVO
    • PROJEKCIA
    • PREDAJ
    • FINANCOVANIE
    • MONTÁŽE
    • SERVIS
    • REVÍZIE A POSUDKY
    • ŠKOLENIA A KURZY
    • VÝROBA
  • REALIZÁCIE
    • Pizza Family
    • Pizza pec Šala
    • PUPI Štúrovo
    • Pizzeria Považany
    • Alfa1977 - CIAO
    • Europa Banská Bystrica
    • Pizza Della Zola
    • Pizza truck
    • 4 PIZZE
    • Italforni Budapešť
    • Pizzeria Neapol
    • Sympl
    • Penati Golf Resort
    • DA Andrea
    • Pizzeria PiSA
    • FABBRO Pizzeria
    • Pizzeria Crazy
    • Pizzéria u Bennára
    • Panzerotto
    • Villa Nova Bar
    • Pizza Carla
    • Food House
    • Doma na Babe
    • La Strega
    • Levice
    • Karlové Vary
    • Pizzeria Slniečko
    • Rafano
    • Reštaurácia ADUB
    • Pizzeria Lamia
    • Pizza Carla
    • Devín 2023
    • Mille Tranci
    • BISON Restaurant & Grill
    • Neapolka
    • Nitriansky Furmansky dvor
    • Pivarnička nad Rinkom
    • Pizzeria Della Piazza
    • Best Burger
    • Juzzepe Pizza
    • Dante's bar
    • Pellers restaurant
    • Charlie's pizza
    • Pohostinstvo Stein
    • Piváreň u Majerníkovcov
    • Trofeo
    • OC Retro
    • Nuvola Pizza
    • Bistro LUSK
    • Pivárenská Bašta Miki
    • Pizzeria San Marino
    • Bistro ZOOM
    • Banditos Pizza Napoletana
    • Reštaurácia a penzión Vendelín
    • Trenčín
    • Prievidza 17.7.2024
    • Pizzeria Cipolina
    • Pizzeria Župan
    • Výroba cestovín Giraltovce
    • Hotel Družba
    • Kaviareň Ventum
    • Casa Mia
    • Pellers
    • Büro Contemporary pizza
    • Pizzeria Nová Baňa
  • BLOG
    • Nástroje na čistenie pizza pece
    • Ako si vybrať pizza lopatu?
    • Ako zvoliť palivové drevo do pizza pece?
    • Objavte tajomstvo dokonalej pizze vďaka receptu od profesionála
    • Typy múky
    • Ako vybrať ten správny syr na vašu pizzu?
    • Tajomstvo dokonalej pizze či cestovín - Paradajky San Marzano
    • Pizza ako od talianskeho majstra: objavte tajomstvá dokonalého cesta
    • VÁŠ PIZZA SVET: OBJAVTE ROZMANITOSŤ CHUTÍ OD NEAPOLA PO AMERIKU
    • Pizza ako z Neapola? Tajomstvom je fermentácia a zrenie cesta
  • KONTAKT
  • ZÁKAZNÍCKA ZÓNA
    • ZMENA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • PREHĽAD OBJEDNÁVOK
    • OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • COOKIES
    • VOP - Spotrebiteľ
    • VOP - Podnikateľ
  • IX
    • Constructions
    • Turbo drevo
    • Turbo plyn
    • Varna doska
    • Su&Giu
    • Ovládanie
    • Kapacita pece
    • Palivo
    • Povrchy
    • Technicke info
    • Uzáver komory
    • Videa
    • pdf
    • Povrchy Morello
    • riešenia Morello
    • typy dreva
Katalóg
0
  • PIZZA PECE
    • Pizza pece MARANA Forni
      • Statické pizza pece
      • Rotačné pizza pece
      • Dizajnové pece
    • Pizza pece MANNA Forni
    • Pizza pece IZZO Forni
    • Pizza pece ITALFORNI
      • Elektrické pizza pece
      • Plynové pizza pece
      • Dizajnové pizza pece
      • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece ALFA Forni
      • Profesionálne pece ALFA Pro
      • Domáce pece ALFA Pizza
    • Pizza pece EFFEUNO Forni
    • Elektrické pizza pece
    • Plynové pizza pece
    • Pizza pece na drevo
    • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece do domácnosti
  • STROJE NA CESTO
    • Miesiče cesta
    • Deličky a zaobľovače
    • Formovače pizze
    • Kysiarne na cesto
  • STROJE NA INGREDIENCIE
    • Krájače zeleniny
    • Strúhače syra
    • Nárezové stroje
    • Lisy na paradajky
  • CHLADIACE ZARIADENIA
    • Chladiace pizza pulty
    • Chladiace stoly
    • Saladety
    • Vitríny na ingrediencie
    • Chladiace skrine
  • STROJE NA CESTOVINY
    • Remeselné stroje na cestoviny
    • Priemyselné stroje na cestoviny
    • Sušiarne na cestoviny
    • Príslušenstvo na výrobu cestovín
  • PRÍSLUŠENSTVO DO PIZZERIE
    • Lopaty na pizzu
    • Lopaty na otáčanie pizze
    • Kefy na čistenie pizza pece
    • Lopaty a zhŕňače na popol
    • Stojany na drevo a oddeľovače ohniska
    • Valčeky na cesto
    • Špachtle a krájače cesta
    • Lyžice na pretlak
    • Olejničky
    • Držiaky plechov a pekáčov
    • Krájače na pizzu
    • Lopatky na pizzu
    • Podnosy
    • Taniere na pizzu
    • Pizza boxy a termotašky
    • Stojany a nástenné držiaky
    • Pekáče, plechy a sitá
    • Prepravky na cesto
    • Vozíky na plechy
    • Iné pomôcky
Doprava zadarmo DOPRAVA ZADARMO!
platí
pri objednávke príslušenstva nad 120€ 
osobný odber OSOBNÝ
ODBER
servis PROFESIONÁLNY
SERVIS

Pizza ako od talianskeho majstra: objavte tajomstvá dokonalého cesta

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť cesto na pizzu - od klasických až po experimentálne. Výber závisí od vašich preferencií, času, ktorý máte k dispozícii, a samozrejme, od toho, aký druh pizze, s akou chuťou a textúrou chcete pripraviť.

Čo robí dokonalé pizza cesto? Je to dlhé kysnutie, špeciálna múka na pizzu alebo sú to nejaké tajné ingrediencie? Poďte sa spolu s nami ponoriť do sveta prípravy cesta na pizzu a odkryť jeho tajomstvá.

V dnešnom článku prezradíme, aké sú tradičné spôsoby prípravy pizza cesta aj ako ovplyvňujú chuť pizze predkvasy biga a poolish či čím sa odlišuje direct.

Pizza ako od talianskeho majstra

Základom dobrej pizze je cesto

Vedeli ste, že je to práve pizza cesto, ktoré výrazne ovplyvňuje chuť vašej obľúbenej pizze? Správne pripravené cesto je základom každej dobrej pizze. Samozrejme, unikátne postavenie v celom procese výroby cesta má správna múka na pizzu, nemenej dôležité je však pridanie predkvasov.

Spôsobov ako pripraviť cesto je veľa. Medzi najznámejšie patria:

  • Tradičné talianske cesto: Základnými ingredienciami sú múka, voda, droždie, soľ a niekedy aj olivový olej. Toto cesto je známe svojou jednoduchosťou a všestrannosťou.

  • Cesto s dlhým kysnutím: Tento spôsob umožňuje rozvinúť komplexnejšie chute a arómy v ceste. Cesto sa nechá kysnúť niekoľko hodín až dní.

  • Cesto s kváskom: Pre tých, ktorí hľadajú ešte viac chuti a komplexnosti, je vhodný kvások. Tento spôsob prípravy je náročnejší na čas, ale výsledkom je jedinečná chuť.

  • Bezlepkové cesto: Pre ľudí s intoleranciou na lepok existujú rôzne možnosti bezlepkového cesta, napríklad z ryžovej múky, mandľovej múky alebo zmesí bezlepkových múk.

Pizza ako od talianskeho majstra

Ktorá chuť vám bude vyhovovať?

Používanie predkvasov má viacero výhod:

  • dodávajú pečivu komplexnejšie a hlbšie chute

  • sú dôvodom, prečo je pečivo mäkšie, vzdušnejšie a má lepšiu štruktúru

  • predlžujú čerstvosť

Na prípravu pizza cesta sa najčastejšie využívajú predkvasy s označením biga a poolish. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, každý z nich prináša do pečiva mierne odlišnú chuťovú charakteristiku a textúru. Tieto rozdiely sú spôsobené rôznym pomerom múky a vody, dĺžkou kysnutia a typom použitého obilia. Aj pizza cesto tak bude mať mierne odlišnú chuť.

Biga

Biga je taliansky predkvas, ktorý sa vyrába z malého množstva droždia a väčšieho pomeru múky vzhľadom k vode. Zaužívaný pomer múky a vody pri príprave prefermentu biga je 1:0,5 v prospech múky. Cesto sa po príprave nechá kysnúť niekoľko hodín až dní. Dlhým kysnutím sa v ceste vyvinú komplexnejšie chute a arómy. Vďaka dlhšiemu kysnutiu sa v biga vyvinú výraznejšie a komplexnejšie chute. Často sa opisujú ako orieškové a kvasnicové, s jemnými ovocnými tónmi. Dlhé kysnutie tiež prispieva k rozvoju lepku a výsledkom je cesto s výraznejšou žuvkavejšou textúrou (viac odporu pri žuvaní).

Biga cesto na pizzu

Poolish

Poolish je podobný ako biga, ale má vyšší podiel vody. Poolish je francúzsky výraz pre drožďový kvások, ktorý sa pripravuje v deň kedy má byť použitý, kvasí pri izbovej teplote. Je jeden z najredších prefermentov. Vyrába sa z rovnakého množstva múky a vody (1:1), a droždia ktorého je v poolishi len cca 1%. Necháva sa kysnúť kratšie ako biga.. Pizza cesto s poolishom je zvyčajne ľahšie a vzdušnejšie. Vyznačuje sa jemnejšou a ovocnejšou chuťou s výraznejšími kvetinovými tónmi.

Poolish cesto na pizzu

Direct bez predkvasov

Iné postavenie ako Poolish a Biga má Direct. Ide je jednoduchý a rýchly spôsob prípravy cesta na pizzu. Označuje metódu, pri ktorej sa všetky ingrediencie – múka, voda, droždie, soľ a niekedy aj olej zmiešajú priamo v mise a hneď vypracujú.

Medzi výhody cesta direct patrí rýchlosť prípravy - nepoužívajú sa kvásky ani predkvasy, jednoduchosť - postup prípravy je veľmi priamočiary a výborná chuť či ideálnu štruktúru pizza cesta.

V porovnaní s cestami, v ktorých sú použité predkvasy môže fajnšmekrom naopak v directe chýbať väčšia hĺbka chuti a menšia elasticita, kvôli ktorej sa s cestom o niečo ťažšie pracuje.

Direct cesto na pizzu

Ako vznikajú chuťové rozdiely v pizza ceste?

Rozdiel v chuti závisí predovšetkým od dĺžky kysnutia, od typu múky a od pomeru múky a vody. Čím dlhšie cesto kysne, tým viac sa v ňom rozvíjajú chuťové zlúčeniny. Vyšší podiel vody vedie k väčšej aktivite kvasiniek a tým aj k intenzívnejšiemu rozkladu cukrov, čo ovplyvňuje výslednú chuť. Rôzna múka na pizzu obsahuje rôzne množstvo škrobu a proteínov, čo tiež ovplyvňuje chuť a textúru konečného výrobku.

Pizza ako od talianskeho majstra

Zhrnutie na záver: Ktorý predkvas si vybrať?

Výber predkvasu závisí od toho, akú chuť a štruktúru chcete dosiahnuť.

  • Pizza biga: Cesto s predkvasom biga je orieškovej, intenzívnejšej chuti, so žuvkavejšou textúrou.

  • Pizza poolish: V porovnaní s bigou bude chuť jemnejšia, s ovocným nádychom a ľahšou textúrou

  • Direct: Cesto bez predkvasu vyznačujúce sa rýchlou a jednoduchou prípravou.

Pizza ako od talianskeho majstra
 
 
 
 
Pizzamarket
PizzaMarket
ALVEX, spol. s r.o.  -  divízia GASTRO

Štefánikova 35
SK-900 28  Ivanka pri Dunaji ( SC )
Slovenská Republika

OBCHODNÉ PODMIENKY - PODNIKATEĽ

OBCHODNÉ PODMIENKY - SPOTREBITEĽ

OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

COOKIES

Instagram PIZZA MARKET Instagram PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET


Obchod
+421 903 442 235
Servis: +421 903 404 047

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o akciách a novinkách, prihláste sa na odber noviniek.

   Prihlásiť sa  /  Odhlásiť sa

Copyright © 2019 ALVEX, spol.s r.o., All rights reserved | Štefánikova 35, SK-900 28 Ivanka pri Dunaji 

Vytvorené systémom ClickEshop.sk