Logo pizza market

  • Prihlásenie
  • Registrácia

Mobil logo pizza market

Tradícia a skúsenosť

  • DOMOV
  • O NÁS
    • PORADENSTVO
    • PROJEKCIA
    • PREDAJ
    • FINANCOVANIE
    • MONTÁŽE
    • SERVIS
    • REVÍZIE A POSUDKY
    • ŠKOLENIA A KURZY
    • VÝROBA
  • REALIZÁCIE
    • Pizza Family
    • Pizza pec Šala
    • PUPI Štúrovo
    • Pizzeria Považany
    • Alfa1977 - CIAO
    • Europa Banská Bystrica
    • Pizza Della Zola
    • Pizza truck
    • 4 PIZZE
    • Italforni Budapešť
    • Pizzeria Neapol
    • Sympl
    • Penati Golf Resort
    • DA Andrea
    • Pizzeria PiSA
    • FABBRO Pizzeria
    • Pizzeria Crazy
    • Pizzéria u Bennára
    • Panzerotto
    • Villa Nova Bar
    • Pizza Carla
    • Food House
    • Doma na Babe
    • La Strega
    • Levice
    • Karlové Vary
    • Pizzeria Slniečko
    • Rafano
    • Reštaurácia ADUB
    • Pizzeria Lamia
    • Pizza Carla
    • Devín 2023
    • Mille Tranci
    • BISON Restaurant & Grill
    • Neapolka
    • Nitriansky Furmansky dvor
    • Pivarnička nad Rinkom
    • Pizzeria Della Piazza
    • Best Burger
    • Juzzepe Pizza
    • Dante's bar
    • Pellers restaurant
    • Charlie's pizza
    • Pohostinstvo Stein
    • Piváreň u Majerníkovcov
    • Trofeo
    • OC Retro
    • Nuvola Pizza
    • Bistro LUSK
    • Pivárenská Bašta Miki
    • Pizzeria San Marino
    • Bistro ZOOM
    • Banditos Pizza Napoletana
    • Reštaurácia a penzión Vendelín
    • Trenčín
    • Prievidza 17.7.2024
    • Pizzeria Cipolina
    • Pizzeria Župan
    • Výroba cestovín Giraltovce
    • Hotel Družba
    • Kaviareň Ventum
    • Casa Mia
    • Pellers
    • Büro Contemporary pizza
    • Pizzeria Nová Baňa
    • Paputcha Pizzabar
    • Masielko
    • Spišská Nová Ves
    • PLAZA BEACH RESORT
    • Pizzaexpress
    • Pizzeria Neapolka
  • BLOG
    • Nástroje na čistenie pizza pece
    • Ako si vybrať pizza lopatu?
    • Ako zvoliť palivové drevo do pizza pece?
    • Objavte tajomstvo dokonalej pizze vďaka receptu od profesionála
    • Typy múky
    • Ako vybrať ten správny syr na vašu pizzu?
    • Tajomstvo dokonalej pizze či cestovín - Paradajky San Marzano
    • Pizza ako od talianskeho majstra: objavte tajomstvá dokonalého cesta
    • VÁŠ PIZZA SVET: OBJAVTE ROZMANITOSŤ CHUTÍ OD NEAPOLA PO AMERIKU
    • Pizza ako z Neapola? Tajomstvom je fermentácia a zrenie cesta
    • Domáci set na pizzu
  • KONTAKT
  • ZÁKAZNÍCKA ZÓNA
    • ZMENA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • PREHĽAD OBJEDNÁVOK
    • OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV
    • COOKIES
    • VOP - Spotrebiteľ
    • VOP - Podnikateľ
  • IX
    • Constructions
    • Turbo drevo
    • Turbo plyn
    • Varna doska
    • Su&Giu
    • Ovládanie
    • Kapacita pece
    • Palivo
    • Povrchy
    • Technicke info
    • Uzáver komory
    • Videa
    • pdf
    • Povrchy Morello
    • riešenia Morello
    • typy dreva
Katalóg
0
  • PIZZA PECE
    • Pizza pece MARANA Forni
      • Statické pizza pece
      • Rotačné pizza pece
      • Dizajnové pece
    • Pizza pece MANNA Forni
    • Pizza pece IZZO Forni
    • Pizza pece ITALFORNI
      • Elektrické pizza pece
      • Plynové pizza pece
      • Dizajnové pizza pece
      • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece ALFA Forni
      • Profesionálne pece ALFA Pro
      • Domáce pece ALFA Pizza
    • Pizza pece EFFEUNO Forni
    • Elektrické pizza pece
    • Plynové pizza pece
    • Pizza pece na drevo
    • Tunelové pizza pece
    • Pizza pece do domácnosti
  • STROJE NA CESTO
    • Miesiče cesta
    • Deličky a zaobľovače
    • Formovače pizze
    • Kysiarne na cesto
  • STROJE NA INGREDIENCIE
    • Krájače zeleniny
    • Strúhače syra
    • Nárezové stroje
    • Lisy na paradajky
  • CHLADIACE ZARIADENIA
    • Chladiace pizza pulty
    • Chladiace stoly
    • Saladety
    • Vitríny na ingrediencie
    • Chladiace skrine
  • STROJE NA CESTOVINY
    • Remeselné stroje na cestoviny
    • Priemyselné stroje na cestoviny
    • Sušiarne na cestoviny
    • Príslušenstvo na výrobu cestovín
  • PRÍSLUŠENSTVO DO PIZZERIE
    • Lopaty na pizzu
    • Lopaty na otáčanie pizze
    • Kefy na čistenie pizza pece
    • Lopaty a zhŕňače na popol
    • Stojany na drevo a oddeľovače ohniska
    • Valčeky na cesto
    • Špachtle a krájače cesta
    • Lyžice na pretlak
    • Olejničky
    • Držiaky plechov a pekáčov
    • Krájače na pizzu
    • Lopatky na pizzu
    • Podnosy
    • Taniere na pizzu
    • Pizza boxy a termotašky
    • Stojany a nástenné držiaky
    • Pekáče, plechy a sitá
    • Prepravky na cesto
    • Vozíky na plechy
    • Iné pomôcky
Doprava zadarmo DOPRAVA ZADARMO!
platí
pri objednávke príslušenstva nad 120€ 
osobný odber OSOBNÝ
ODBER
servis PROFESIONÁLNY
SERVIS

Objavte tajomstvo dokonalej pizze vďaka receptu od profesionála

Pizza je jedno z najobľúbenejších jedál nielen v rodnom Taliansku, ale aj v mnohých ďalších krajinách po celom svete. Medzi také patrí aj Slovensko. Vyrobiť si však túto pochúťku doma alebo nájsť pizzeriu, v ktorej dokážu vyrobiť skutočne kvalitnú pizzu, nie je jednoduché. Čo ak by ste ale mali možnosť získať recept na pravé neapolské pizza cesto od profesionálneho pizza majstra?

Patríte medzi milovníkov pizze a varenie či pečenie je vaším hobby? V tom prípade ste si nepochybne už mnohokrát povzdychli „keby som tak poznal(a) recept na pravú taliansku pizzu.“ Jej tajomstvo sa ukrýva v ceste. Možno vás ale prekvapí, že domáca pizza môže byť rovnako chutná a kvalitná ako od pravého Taliana. Stačí mať správny recept na pizza cesto, potrebné vybavenie, lásku k vareniu a dodržať postup jej prípravy.

 

Naučte sa robiť pravú taliansku pizzu raz a navždy

V dnešnom článku vám prezradíme ako vyrobiť chutnú taliansku pizzu neapolského typu. Veríme, že recept na neapolské pizza cesto bude užitočné nielen pre domácich kuchtíkov, ale aj skúsených pizza majstrov či majiteľov pizzerií.

Základom je pizza cesto

Je potrebné si uvedomiť, že o kvalite pizze nerozhoduje, čo všetko na ňu dáte. Jej tajomstvo tkvie v ceste. Ako pripraviť pizza cesto tak, aby ste výsledok vašej práce mohli bez obáv ponúknuť aj Talianovi? Postupujte podľa receptu a určite to zvládnete.

Na prípravu cesta budete potrebovať

  • 1 kg múky typ 00

  • 7 g čerstvého droždia

  • 30 g soli

  • 20 g extra virgin panenského oleja

  • 600 g vody

Z tohto množstva vyrobíte šesť 270 – gramových pízz.


Postup od prípravy po domiesenie v miesiči

Prípravu cesta začnite rozpustením droždia vo vlažnej vode. Kvasnice totiž potrebujú aspoň 10 minút na to, aby sa aktivovali a dosiahli tak maximálnu účinnosť na cesto. Do miesiča na cesto nasypte múku.

Kvasnice

Tip pre vás: Dobrým pomocníkom na naberanie je pizzerská naberačka, vďaka nej nebudete mať múku po celej kuchyni 😊.

Na miesiči zvoľte rýchlosť špirály na 180 otáčok za minútu a nechajte miešať len čistú múku. Dosiahnete tým, že múka sa prevzdušní, čo je jeden z faktorov, aby bolo cesto po upečení krásne nadýchané.

múka v miesiči

Po minúte pridajte približne 60% pripravenej vody s rozpusteným droždím. Ak by ste naliali celé množstvo vody naraz, mohli by sa vám vytvoriť z cesta neželané hrudky, ktoré zbytočne zaťažujú miesič. Po chvíli sa vám vytvorí spojená masa, čo bude signál, že môžete opäť doliať časť vody.

pridávanie vody

Približne po 12 minútach miesenia sa vaše cesto dostane do tzv. bodu tekvice. To je stav, kedy špirálový mixér spojil vodu s múkou a vytvoril ideálnu hmotu so štruktúrou, ktorá dokáže zadržiavať oxid uhličitý. Práve to je ďalším dôležitým faktorom na to, aby bolo cesto pekne nafúknuté.

bod tekvice

Teraz pridajte soľ, dolejte zvyšok vody a ešte približne 3 minúty nechajte miesiť.

pridávanie soli

Tip pre vás: Soľ nikdy nepridávajte skôr ako 3 minúty pred koncom miešania, aby nebojovala s aktivovanými kvasnicami.

Počas týchto troch minút pridajte časť olivového oleja. Pomôže vám odlepiť cesto od nádoby v miesiči.

pridávanie oleja

Po vypnutí miesiča vyberte cesto z nádoby a položte ho na vopred naolejovanú pracovnú dosku. Pizza cesto bude vláčne, ale pevné a nádoba ostane čistá.

vyberanie pizza cesta

Tip pre vás: Naolejovaná musí byť celá časť pracovnej dosky, na ktorú položíte cesto. Na olejovanie použite ďalšiu časť pripraveného extra virgin olivového oleja.

Čo ďalej s cestom

Prekladaním cesta vytvorte tvar klasického okrúhleho bochníka. Prekladaniu venujte náležitú pozornosť, vďaka nemu sa pizza cesto stáva silnejším. Cesto prekladajte cez seba a po preložení ťahajte spodnú časť smerom k sebe.

prekladanie cesta

Cesto začne byť hladké. Hladký bochník polejte olivovým olejom a olej po ňom rozotrite. Takto pripravené cesto nechajte 15 minút oddychovať. Po 15 minútach bude cesto opäť oslabené a tak celý proces prekladania zopakujete ešte aspoň dvakrát. Po každom procese nezabudnite na 15 minútový oddych.

spracovanie cesta

Po troch kompletných procesoch bude cesto tuhšie a ľahšie spracovateľné. Bude pripravené na guľkanie.

pripravené cesto

Cesto si rezačkou na cesto rozdeľte na viacero pásov. Ideálne, ak budú mať pásy po celej svojej dĺžke rovnaký priemer. Z pásov následne odrezávajte rezačkou 260 až 320 gramové časti. Práve to je rozptyl váhy cesta pre neapolskú pizzu.

rezanie cesta

Poznámka: Z uvedeného množstva surovín vyrobíte 6 bochníkov, t.j. 6 pízz o hmotnosti 270 g.

Guľkanie je metóda, ktorá sa využíva pre prípravu pravého pizza cesta. Čím častejšie ju budete skúšať, tým rýchlejšie vám to nasledovný krát pôjde. Pri guľkaní nepretáčate cesto, vždy sa snažíte len vrchnú časť guľky pritiahnuť k spodnej. Ale cez spodok cesta. Guľku tak len akoby ťaháte po doske smerom k sebe.

guľkanie cesta

guľkanie cesta

guľkanie cesta

Guľky do prepravky alebo na plech

Keď budete mať hotové guľky z celého cesta, poukladajte ich do prepravky na cesto.

Ak máte prepravku na cesto s uzatvárateľným vekom, použite to, ak nie, stačí vám aj naolejovaný hlboký plech a potravinárska fólia na prekrytie. Je dôležité zabezpečiť, aby kvôli vzduchu nedochádzalo k oxidácii cesta.

kvasenie cesta

Tip pre vás: Vytvorenú guľku po doguľkaní do prepravky alebo na plech vhoďte. Zabezpečí to, že sa vám cesto na jeho spodnej časti neotvorí a bude tak konzistentné po celom svojom povrchu.

kvasenie cesta

Každá guľka musí mať okolo seba dostatočný priestor, aby mohla strojnásobiť svoj objem. Pripravené guľky dáme na približne 12 hodín do chladu. Počas toho času cesto kysne a zreje. Práve zrenie je ďalším dôležitým faktorom na dosiahnutie nadýchanej pizze. Správne pripravené cesto musí mať trojnásobne väčší objem, ako na začiatku pri ukladaní do prepraviek. Keď ho dosiahne, je pripravené na použitie.

kvasenie cesta

Poďme piecť!

Keď pripravené guľky strojnásobili svoj objem, môžeme začať s prípravou pizze pre pečenie.

koniec kvasenia

V prvom kroku je potrebné pizza cesto dôkladne porozťahovať. Pracovnú dosku posypeme semolínovou, prípadne krupicovou múkou. Rovnako poprášime aj okraje guličiek a oddelíme od ostatných guličiek, v prípade, že sa počas kysnutia spojili. Výborným pomocníkom pre rozťahovanie cesta, aj oddeľovanie guličiek je flexibilná pizzérska špachtľa. Tou tiež preložíte guličku z nádoby na pracovnú dosku.

príprava pracovnej plochy

Tip pre vás: Pri vyberaní guličky z plechu či pizza nádoby postupujte tak, že špachtľu vložíte najskôr pod polovicu guličky, mierne ju nadvihnete, pridržíte voľnou rukou a potom dotiahnete špachtľu až na koniec guličky. Celú ju potom jednoduchšie a neporušenú prehodíte na pracovnú dosku.

vyberanie cesta

Dôležité je, aby ste ju do pripravenej múky položili opäť spodnou časťou guličky.

vyberanie cesta

Pred rozťahovaním posypte vrchnú časť guličky múkou (semolínovou alebo krupicovou) a môžete začať rozťahovať.

príprava pred rozťahovaním pizza cesta

Ako správne roztiahnuť pizza cesto

Položte obe dlane na guličku tak, aby ste špičky prstov mali približne v polovici guličky. Cesto následne pritláčajte, ale nie špičkami prstov, ale druhým článkom prstov zo stredu smerom k okrajom. Takýmto spôsobom roztláčajte cesto kým sa vám doň nezmestia obe dlane (okraje cesta nemajú byť roztlačené).

rozťahovanie pizza cesta

Keď má vnútro guličky, v tomto prípade už skôr kruhu, dostatočnú veľkosť pre dve dlane, začnite rozťahovať cesto krúživými pohybmi. Rozťahujte až kým cesto nebude mať priemer približne 28 cm.

rozťahovanie pizza cesta

Okraje musia byť hrubé. Po dosiahnutí želaného priemeru cesto pretočíme na päsť jednej ruky a prevaľujeme si ho z jednej ruky na druhú.

rozťahovanie pizza cesta

Tento proces opäť o niečo natiahne cesto, hlavne však slúži na to, aby oddelil cesto od múky, ktorou sme ho posýpali.

rozťahovanie pizza cesta

Príprava surovín pre Margheritu

Podklad najznámejšej pizze Margherita tvorí paradajkový základ pomodoro. Na jeho presnú dávku, ktorá by mala byť 90 gramov, odporúčame použiť špeciálnu kalibrovanú naberačku.

príprava surovín pre Margheritu

Na rozotreté pomodoro poukladajte lístky čerstvej bazalky. Bazalka dodáva jedinečnú chuť už počas pečenia.

príprava surovín pre Margheritu

Následne poprášime vnútro pizze parmezánom.

príprava surovín pre Margheritu

Ďalším krokom je pridávanie mozzarelly. Začnite od okrajov pizze, aby ste čo najmenej zaťažovali stred pizze. Toto pravidlo platí pri príprave ktorejkoľvek pizze a pridávaní ktorýchkoľvek surovín.

príprava surovín pre Margheritu

Zároveň, ak budete vyrábať pizzu, ktorá bude obsahovať viac ingrediencií, snažte sa vždy nechať na pizzy voľné miesta, aby sa mohla cez ne odparovať voda. Pravá talianska pizza nie je o kvantite surovín, ale o ich kvalite. Nakoniec nezabudnite popolievať pripravenú pizzu troškou olivového oleja.

príprava surovín pre Margheritu

Do predhriatej pece vložte pizzu lopatou na pizzu. Dôležité je, aby bola pizza pec predhriata na potrebnú teplotu. V elektrických peciach je to približne +350°C.

Tip pre vás: Pizzu na lopatu ľahko dostanete dvomi spôsobmi. Buď nadvihnite rukou okraj pizze, podložte lopatu a následne ju celú zasuňte pod pizzu.

príprava surovín pre Margheritu

Alebo priložte lopatu približne pod 45 – stupňovým uhlom pod okraj pizze a rýchlym pohybom vsuňte lopatu pod pizzu s tým, že pritom jednou rukou jemne tlačte širokú časť lopaty smerom k pracovnej doske.

príprava surovín pre Margheritu

Keď budete mať pizzu na lopate, upravte si ju do tvaru, aký sa vám páči. Okrem klasického kruhu môžete vyskúšať napríklad aj tvar rybky, srdiečka a podobne.

príprava surovín pre Margheritu

Pečte v pizza peci približne 90 sekúnd a vaša chutná neapolská Margherita bude pripravená na konzumáciu.

príprava surovín pre Margheritu

Jedinečný zážitok vďaka pečeniu v pizza peci na drevo

Pečenie pizze v peci na drevo

Ak máte kam umiestniť pizza pec na drevo, neváhajte a obstarajte si ju. Ideálne do exteriéru, napríklad na dvor rodinného domu či na záhradu. Pečenie na dreve je tým správnym spôsobom, ako spraviť z obyčajného pečenia pizze skutočný zážitok.

Pečenie pizze v peci na drevo

Pizza pece na drevo umožňujú dosiahnuť vyššiu teplotu v porovnaní s elektrickými pecami, spravidla nad +450°C. Pečenie na dreve možno nepridá na chuti, ale celkom jednoznačne na jedinečnosti.

Pečenie pizze v peci na drevo

Pečenie pizze v peci na drevo

Pečenie pizze v peci na drevo

Dobrú chuť 😊


Odporúčané produkty

základný set na pizzu

Základný set príslušenstva na pizzu

kompaktná elektrická pizza pec effeuno forni

Kompaktná elektrická pizza pec P134H® 509 – EFFEUNO FORNI

Miesič na cesto, EVO LINE – SUNMIX

Miesič na cesto, EVO LINE – SUNMIX

olejnička

Olejnička

Naberačka na múku

Naberačka na múku

 

 
 
 
 
 
Pizzamarket
PizzaMarket
ALVEX, spol. s r.o.  -  divízia GASTRO

Štefánikova 35
SK-900 28  Ivanka pri Dunaji ( SC )
Slovenská Republika

OBCHODNÉ PODMIENKY - PODNIKATEĽ

OBCHODNÉ PODMIENKY - SPOTREBITEĽ

OCHRANA OSOBNÝCH ÚDAJOV

COOKIES

Instagram PIZZA MARKET Instagram PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Facebook PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET Pinterest PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET YouTube PIZZA MARKET


Obchod
+421 903 442 235
Servis: +421 903 404 047

Newsletter

Ak chcete byť informovaný o akciách a novinkách, prihláste sa na odber noviniek.

   Prihlásiť sa  /  Odhlásiť sa

Copyright © 2019 ALVEX, spol.s r.o., All rights reserved | Štefánikova 35, SK-900 28 Ivanka pri Dunaji 

Vytvorené systémom ClickEshop.sk