DOMÁCI SET UP NA PEČENIE PIZZE: VŠETKO ČO POTREBUJETE NA PERFEKTNÝ VÝSLEDOK
Milujete pizzu a snívate o tom, že aj tá vaša bude chutiť presne ako z obľúbenej pizzerie? Dobrá správa – s tým správnym vybavením a pár užitočnými tipmi môžete dosiahnuť perfektný výsledok aj v pohodlí vašej kuchyne! Zabudnite na rozmočené cesto a nedopečené okraje.
Máte radi tú omamnú vôňu čerstvo upečenej pizze? Predstavte si, že by ste si takýto gurmánsky zážitok mohli dopriať kedykoľvek a priamo u vás doma! Pečenie pizze nemusí byť ani v domácich podmienkach o kompromisoch. V dnešnom článku vám prezradíme ako si vybaviť kuchyňu tak, aby ste po kvalitnú pizzu nemuseli chodiť do pizzerie. Pridáme tiež pár tipov vrátane originálneho receptu, ktoré z tejto talianskej pochúťky vyčarujú skutočné dielo. Pripravte sa na to, že vaša kuchyňa sa zmení na obľúbenú pizzeriu, kde ste šéfkuchárom vy!
Kľúč k chrumkavému cestu: Kvalitný pizza kameň alebo oceľová platňa
Toto je asi najdôležitejší kúsok výbavy, ak túžite po dokonale prepečenom a chrumkavom ceste. Pizza kameň (najčastejšie keramický alebo kordieritový) alebo pizza oceľ (ťažká oceľová platňa) akumulujú a rovnomerne rozvádzajú teplo, čím simulujú podmienky profesionálnej peci na pizzu.
-
Pizza kameň: Výborne absorbuje vlhkosť z cesta, čím prispieva k chrumkavosti. Pred pečením ho musíte poriadne predhriať v rúre (aspoň 30-60 minút).
-
Oceľová pizza platňa: Nahrieva sa rýchlejšie a dosahuje vyššie teploty ako kameň, čo vedie k ešte rýchlejšiemu a rovnomernejšiemu prepečeniu dna pizze. Je takmer nezničiteľná.
Tip pre vás: Vždy dajte kameň/oceľ do studenej rúry a až potom ju zapnite. Predídete tak prasklinám spôsobeným teplotným šokom.
Prečítajte si tiež naše články o tom, ako pripraviť dokonalé pizza cesto:
Lopata na pizzu: Bezpečná a jednoduchá manipulácia
Už žiadne trápenie s prenášaním surovej pizze! Lopata na pizzu je nevyhnutná na bezpečné a elegantné prenesenie pripravenej pizze na rozpálený kameň či oceľovú platňu a rovnako aj na jej vytiahnutie z rúry.
-
Drevené lopaty: Sú tradičné, dobre držia múku a zabraňujú prilepeniu cesta. Pred použitím ich posypte múkou alebo krupicou.
-
Kovové lopaty: Sú tenšie, čo uľahčuje podberanie pizze. Často majú kratšiu rukoväť.
Tip pre vás: Pred prenesením pizze na lopatu ju vždy posypte dostatočným množstvom hrubej múky alebo semoliny, aby sa cesto neprilepilo.
Špirálový miesič cesta: Kľúč k dokonalej konzistencii
Ak to s domácou pizzou myslíte vážne a radi by ste ju piekli pravidelne vo väčšom, špirálový miesič cesta môže byť pre vás obrovskou pomôckou.
Jeho unikátny špirálový hák a rotujúca misa zabezpečujú jemné, no intenzívne miesenie, ktoré dokonale rozvinie lepok v múke. Výsledkom je neuveriteľne hladké, elastické a homogénne cesto, ktoré sa ľahko spracováva a po upečení má vynikajúcu textúru s otvorenou štruktúrou.
Na rozdiel od bežných kuchynských robotov, ktoré môžu cesto prehrievať, špirálové miesiče udržujú optimálnu teplotu cesta, čo je kľúčové pre správne kysnutie.
Ideálne prostredie pre kysnutie a skladovanie? Prepravky na cesto!
Po namiesení potrebuje cesto na pizzu správne podmienky na kysnutie a dozrievanie. Optimálne prostredie pre cesto poskytujú prepravky na cesto.
Zvyčajne sú vyrobené z potravinárskeho plastu, sú stohovateľné a majú tesne priliehajúce veká. To zaisťuje, že cesto zostáva chránené pred vysychaním a zároveň si udržuje konštantnú teplotu, čo je nevyhnutné pre rovnomerné a kontrolované kysnutie. Používanie prepraviek tiež šetrí miesto v chladničke, ak cesto pripravujete vopred a nechávate ho pomaly kysnúť cez noc (tzv. studená fermentácia), čo výrazne zlepšuje chuť a arómu pizze.
Prepravky na cesto sú praktickým a hygienickým riešením pre skladovanie a efektívne hospodárenie s priestorom.
Domáca pizza pec s výkonom ako profesionálna
Pre dokonalú pizzu potrebujete čo najvyššiu teplotu. Pizza pec pracuje s teplotou nad 350 °C, čo zaručí typické „leopardie“ okraje. Pravdou je, že klasické rúry takúto teplotu nedosahujú a preto, ak túžite po skutočne dokonale upečenej pizze, rozhodne investujte do kvalitnej pece na pizzu. Domáca pizza pec môže mať výkon ako profesionálna, vyjde vás ale oveľa menej. A výsledok stojí za to!
Profi krájač na pizzu: dokonale čisté rezy
Zabudnite na nekvalitné krájače, ktoré len trhajú cesto. Ostrý krájač na pizzu s kolieskom vám zabezpečí čisté a rovné rezy. Druhou možnosťou sú nožnice na pizzu, ktoré sú rovnako skvelou alternatívou.
Misky a dózy na prípravu a skladovanie
Pohodlná príprava si vyžaduje dostatok priestoru a praktické nádoby. Pripravte si misky na suroviny, strúhanie syra a dózy na skladovanie zvyškov cesta či omáčky.
Čerstvé a kvalitné suroviny sú tajomstvom pravej pizze
Na záver to najdôležitejšie – uvedomte si, že aj s tým najlepším vybavením to jednoducho nebude „ono“ bez kvalitných surovín.
-
Múka: Na pizzu je ideálna talianska múka typu "00", ktorá má ideálny obsah bielkovín pre elastické a ľahko spracovateľné cesto.
-
Paradajková omáčka: Použite kvalitné drvené paradajky - napríklad San Marzano, ktoré stačí len jemne dochutiť.
-
Syr: Mozzarella fior di latte alebo čerstvá mozzarella je ideálna pre autentickú neapolskú pizzu.
-
Toppingy: Experimentujte s čerstvými bylinkami, kvalitnou salámou, čerstvou zeleninou... Fantázii sa medze nekladú!
Tip pre vás: Ako pripraviť skutočnú pochúťku? Inšpirujte sa článkom „Objavte tajomstvo dokonalej pizze vďaka receptu od profesionála.“
S týmto vybavením a trochou praxe sa bez akýchkoľvek obáv môžete pustiť do výroby pravej pizze ako od Taliana. Verte, že prekoná nielen vaše očakávania, ale aj očakávania vašich hostí.
Dobrú chuť!