Špeciálny uzáver komory klasicvkej pizza pece
Pre ľudí, ktorí nechcú strácať čas a peniaze, je tento uzáver - zvláštny poklop ideálnym riešením. Komora pece dosiahne optimálnu teplotu rýchlejšie a s väčšou akumuláciou tepla.
Málokto si uvedomuje, aký velký význam a akú účinnosť a vplyv to má na správny chod pizza pece, keď sú dobre spravené odvody spalín, keď je dobre navrhnutý prívod čerstvého vzduchu na horáky a odvod teplého cez celú komoru. Aký dôležitý je smer a trasa prúdiaceho vzduchu, izolácie, …. alebo len jednoduchá a tak velmi zanedbávaná „drobnosť“ uzáver komory.
Vďaka presnému prúdeniu vzduchu, vonkajší ( chladnejší) vzduch potrebný pre spaľovanie paliva NIKDY neprechádza nad varnou doskou a tým nedochádza k nežiaducemu ochladeniu pizze. Teplota vo vnútri pece je oveľa stabilnejšia
a spaľovanie úplnejšie s podstatne menšou produkciou sadzí.
Sú to najčastejšie chyby a nedostatky pri výstavbe pecí samotnými užívateľmi, neskúsenými amatérskymi peciarmi, krbármi, kachliarmi, …
Ľudia si kúpia krbovú vložku kdesi na trhu v Polsku a sami si ju inštalujú. Zle im to horí, vyhrevnosť mizivá, spotreba velká, kopec dymu v miestnosti, … To je podobné aj pri výrobe a inštalácii klasických pizza pecí. Nedokonalé spaľovanie pri plynovej pizza peci môže mať za následok nielen vysokú spotrebu pri malej účinnosti, ale aj nadmernú produkciu sadzí a spalín, čo vyvoláva zdravotné problémy. Vysoké hodnoty CO môžu viesť nielen k bolestiam hlavy, či otravám, ale aj k smrti. To je síce extrém, ale pri podcenení týchto faktov, nie nereálny. Zle vyrobená pec je pomalá a neúčinná. Tak velmi zanedbávaný "detajl", ako je uzáver komory spôsobuje tiež nemalé problémy, či straty. Marana má toto velmi dobre vyriešené ! Špeciálny uzáver komory u Marana pecí zlepšuje spaľovanie a lepšie rozloženie teploty vo vnútri rotačnej pece. To zaisťuje aj lepší výkon pece. Je k dispozícii u všetkých modelov pizza pecí Marana. Vzhľadom k tomu, že cca.10 kg dreva si vyžaduje cca. 150-250 m³ vzduchu pre správne horenie plameňa, je význam riadenia vetrania - správny prívod vzduchu v pizza peci na drevo priam evidentný. To je dôvod, prečo Marana Forni vela času a prostriedkov aj štúdiam prúdenia vzduchu a spalovaniu. Dlhodobé štúdium prúdov vzduchu pomohlo navrhnúť špeciálny uzáver komory a spolu s úpravou trasy vzduchu v komore a k horákom zaisťuje optimálne prúdenie. Tým je zabezpečené aj kvalitné spaľovanie, menej sadzí, teplejšie povrchy v komore, lepší vykurovanie a jednotnosť teploty vo vnútri pece, samozrejme ma to vplyv aj na rýchlejšie dosiahnutie požadovanej teploty a v dôsledku toho nižše spotreby. Takže je tu zaručená nižšia spotreba paliva a značné úspory času a peňazí.