AKO VYBRAŤ PIZZA LOPATU?
Rozmanitosť dostupných materiálov, rozmerov, rôznych tvarov hláv, s perforáciou alebo bez, a systémov zaháknutia umožňujú každému zákazníkovi zvolenie tej najlepšej pizza lopaty na mieru podľa svojich potrieb.Vkladanie alebo vyberanie z pizza pece?
Lopata na pizzu je určená na naloženie pizze z pracovnej dosky chladeného pizza pultu a vloženie do pizza pece. Naše pizza lopaty sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch, aby mohli prenášať všetky druhy pizze. Taktiež by mali mať vhodnú dĺžku pre konkrétne pracovné priestory: ak je lopata príliš dlhá, tak je nemotorná, ak je však príliš krátka, je ťažké s ňou správne a efektívne vkladať pizzu.
Malé lopaty na otáčanie pizze sú obratné a výborné na manipuláciu.
Používajú sa na otáčanie a kontrolu pečenia pizze vo vnútri pizza pece. Pri kontrole jej pečenia sa pomocou malej lopaty zdvihne pizza tak, aby ju bolo možné poriadne skontrolovať a prípadne hneď aj vybrať z pece.
Rozmery hláv lopát na pizzu vyrábané firmou Gi.Metal a Zio pepe zaručujú tu správnu opornú plochu na manipuláciu.
1. MATERIÁLY - DREVO, NEREZ ALEBO HLINÍK?
Aké sú výhody a nevýhody týchto troch rôznych materiálov, z ktorých sa vyrábajú pizza lopaty?
Drevo je materiál spojený s tradíciou, ľahko spracovateľný aj ručnými technológiami. Jeho nevýhody súvisia s kratšou životnosťou a výzvami spojenými so zachovaním hygieny. Drevo, ktoré je používané na lopaty od výrobcu Gi.Metal je vysušené bukové drevo spracované bez lepidla a so špeciálnymi prírodnými netoxickými úpravami certifikovanými pre potravinárstvo.
NEREZOVÉ PIZZA LOPATY
Na rozdiel od dreva majú dlhšiu životnosť, lepšiu hladkosť a pevnosť: Dobre odolávajú nárazom, ku ktorým dochádza medzi pracovnou doskou pizza pultu a pecou. Oproti tomu majú vyššiu špecifickú hmotnosť v porovnaní s hliníkom. Nehrdzavejúca oceľ použitá na výrobu našich pizza lopát je striktne nerezová, európskeho pôvodu, s nízkym obsahom niklu, a v súlade s alergiami.
HLINÍKOVÉ PIZZA LOPATY
Sú ľahké a znižujú trenie medzi cestom a lopatou,
čo robí vkladanie a vykladanie pizze jednoduchším a prirodzeným pohybom. Pevnosť a trvanlivosť sú zabezpečené samotnou štruktúrou pizza lopaty. Hmotnosť sa ďalej znižuje vďaka dizajnu a vytvoreniu perforácie na povrchu hlavy lopaty. Zliatiny hliníka sú špeciálne upravené, aby sa zvýšila odolnosť a hygiena.
TVRDÉ & NEUTRÁLNE ELOXOVANIE
(Línie Gold, Azzurra, Napolitana, Gluten Free, Alice a Aurora)
Eloxovanie je jedna z procedúr osvojených spoločnosťou Gi.Metal, vďaka ktorým je povrch esteticky príjemný a špeciálne chránený pred oxidáciou.
2. PERFOROVANÁ ALEBO HLADKÁ?
Naši zákazníci sa delia na dve skupiny. Na tých, ktorí uprednostňujú pizza lopatu bez perforácie (hladkú), pretože hľadajú maximálnu stabilitu a vyššiu pevnosť, a na tých, ktorí prešli na perforovanú verziu a vedia oceniť extrémnu ľahkosť a flexibilitu nástroja s ktorým pri manipulácii využijú aj výhodu prepadania prebytočnej múky.
Gi.Metal je prvá spoločnosť, ktorá navrhla a vyrobila perforovanú pizza lopatu. Tieto lopaty na pizzu vám umožnia uvoľniť viac prebytočnej múky, ktorá sa lepí na spodok pizze ešte pred vložením do pizza pece. Počas prípravy sa nadbytočná múka na pizza pulte nalepí na spodok pizze a potom sa prenesie do pizza pece kde sa pripaľuje, čo spôsobuje problémy ako: dym, zvyšky a horká chuť pizze.
Perforované pizza lopaty vám umožňujú odstrániť alebo aspoň výrazne znížiť tieto nevýhody.
VÝHODY PERFOROVANÝCH PIZZA LOPÁT
- maximálna hladkosť: menej povrchu znamená menšie trenie
- hladké a zaoblené otvory na koncoch rezu - aj to najpriľnavejšie cesto skĺzne hladko
- vďaka perforácii môžete používať menej múky na prípravu pizza cesta
- ľahkosť: perforovaná hlava lopaty má menej materiálu a preto je aj ľahšia
- menej pripálenej múky znamená menej dymu a lepšie pracovné prostredie
- múka horiaca pod pizzou vytvára čierne pripáleniny a to vytvára horkú chuť
- menej čistenia: menej pripálenín v pizza peci znamená aj menej čistenia žiaruvzdornej plochy na pečenie
3. TVAR - OBDĹŽNIKOVÁ ALEBO OKRÚHLA?
Obdĺžniková lopata na pizzu je bezpečná a klasická voľba; Ponúka väčší povrch hlavy, ktorý je v kontakte s pizzou. Správne frézovanie na prednej strane zabezpečuje lepšie podobratie pizze.
Okrúhla lopata na pizzu má predĺžený uchopovací bod oproti obdĺžnikovej. Pravidelným frézovaním na oblúku krivky umožňuje pizza majstrovi podobrať pizzu aj zo strany, a teda nielen z prednej strany. Okrem toho má okrúhla pizza lopata skosené kraje, vďaka čomu viete umiestniť pizzu bližšie k okrajom vnútra pizza pece, čím sa zabezpečuje lepšia manipulácia a zvýšenie účinnosti pece.
4. ROZMERY
Veľkosť hlavy lopaty na pizzu by ste si mali zvoliť podľa veľkosti pizze, ktorú chcete produkovať. Štandardná veľkosť pizze sa pohybuje od 33 do 36 cm v priemere. Maxi / rodinná veľkosť pizze dosahuje až 45 - 50 cm.
Ak sa veľkosť predlžuje a tvar sa stáva obdĺžnikovým, hovoríme o “pizze Metro", tiež nazývanej “Rome style". Tento typ pizze vyžaduje veľké obdĺžnikové lopaty na pizzu. Veľkosť rukoväte sa volí na základe hĺbky pece, s ktorou pracujete. Rukoväť musí byť dostatočne dlhá, aby sa zabránilo popáleniu. Pre tunelové pizza pece a malé barové pece sa odporúča rukoväť kratšia ako 30 cm. Rukoväť dlhá 60 cm sa odporúča pre profesionálne elektrické pizza pece, pričom dĺžky od 120 do 200 cm sú vhodné najmä pre veľkoplošné tradičné kopulové pece.
5. CENY
Naše pizza lopaty sa pohybujú vo veľmi odlišných cenových hladinách, tak aby vyhovovali potrebám rôznych užívateľov.
Kritériá, ktoré určujú trhovú cenu sú založené podľa typu pizza majstra, pre ktorého je lopata určená (či už odborníka alebo domáceho pizza nadšenca),
a taktiež na frekvencii používania, počte pripravených pízz a na kvalite použitých materiálov a procesoch, ktorým materiály podliehajú.
Follow: @pizzamarket.sk
#Verte Kvalite, vidíme sa.